Boka om Arthur Vandenberg en fascinerande läsning

Boka om Arthur Vandenberg en fascinerande läsning

senator publicerade en memoir med tungan i kind titeln: Al Franken: Giant of Senate.

Men Michigan producerade en gång en man som verkligen var en jätte av senaten, en man som är avgörande för det kalla krigets historia, men som har varit, tyvärr, i stor utsträckning bortglömd.

Arthur Vandenberg gjorde mer än någon att omvandla det moderna republikanska partiet från isolationism till internationalism under andra världskriget. Det var han som ledde en solid GOP-kongress för att godkänna Marshallplanen och resolutionen att skapa Nato, Nordatlantiska fördragsorganisationen och forma bipartisan, stannar vid vattenkonsensusen om utrikespolitiken som hållit oss förenade under det kalla kriget.

Men av olika anledningar har han varit föremål för ingen större biografi som bedömer hans inflytande. Det är tills nu.

Hendrik Meijer arbetade i nästan 30 år på sin episka: Arthur Vandenberg: Mannen i mitten av det amerikanska århundradet (University of Chicago Press, US $ 35) och det är en bok och ett ämne som är mycket värt att vänta på.

var alltid nyfiken på Vandenberg, sade Meijer, 65 år gammal verkställande ledamot av Meijer, Inc, företaget som har 200 livsmedelsbutiker och varuhus i hela sex stater, mestadels i Michigan.

Ju mer han lärde sig, ju mer fascinerad blev han med en man som förutom sin betydelse, var en komplex och intensivt fascinerande figur personligen såväl som intellektuellt.

försökte alltid hitta mitten. Han var en kompromisskompetent som det han ville och föddes att göra. Det är kvaliteter som tyvärr saknas i politiken idag. Även om Vandenberg var en av världens mest respekterade statsmän när han dog 1951, fann Meijer att han i stor utsträckning hade glömts, även i hans hemstad.

Nationellt började Vandenberg också glömmas av historiker, trots att president Harry Truman, även om han sålunda tyckte om det, behövde Vandenberg under de avgörande två årens republikaner kontrollerade kongressen i efterdyningarna av andra världskriget.

Republikaner behövde honom också. De hade blivit diskrediterade med mycket av allmänheten sedan den stora depressionen och smidigt en bipartisisk konsensus kan ha hjälpt dem att återvända till makten.

Vandenberg såg ut som en typisk fet katt av perioden; stout, fräsch och vithårig, vanligtvis i en tredelad kostym som puffar en cigarr. Men han var också en pojke som växte upp fattig.

Han hade råd knappt ett år vid University of Michigan innan han släppte ut och återvände till Grand Rapids, där han fick ett jobb som reporter. Senat.

Han lämnade aldrig den. Men medan hans bild var en av pompös rättvisa, var det verkliga Vandenberg allt annat än en helgon; hans dalliances omfattade en flamboyant och ganska offentlig affär med Mitzi Sims, en brittisk diplomatas hustru inte långt före andra världskriget.

Det har till och med varit spekulationer om att Mitzi kan ha blivit förordnad att förföra det mäktiga Vandenberg, sedan en ledare för isolationisterna i senaten, som ett sätt att ändra sig om lånehyra till Storbritannien.

Det fanns inget tydligt bevis på det, men en gång som kriget började, blev Vandenberg övertygad om att USA inte längre kunde gå ensam och hjälpte till att organisera FN.

Cigarrerna som var hans varumärke kan också ha varit hans dödsdom; lungcancer sprids till hans ryggrad. Arthur Vandenberg var bara 67 när han dog i april 1951.

Hade han levt, hade han antagligen varit ett stort formande inflytande i utrikespolitiken på 1950-talet. Meijer tycker också att Vandenberg kunde ha ansträngt senaten att hantera snabbare med demagogen Sen. Joe McCarthy.

hade verkligen en visceral avsmak för populism, sa han. Tanken om demagogi var helt utomjordisk för honom. om hur historiska figurer kan reagera på moderna händelser är alltid riskabelt, men Mejier tror att om Vandenberg, kompromissmand, såg Washington idag skulle ha skakat. och mode förändras, men han tror att vi kan närma oss en period när män ser till Vandenberg för inspiration. tror verkligen det, sa han.

Om någon letar efter en fascinerande semesterhistoria läses, skulle det vara svårt att boka den här boken i år.