helgdagar kan vara stressiga

helgdagar kan vara stressiga

Naseem S. Miller / Orlando Sentinel

Dougie Flutie, 26, center, som har autism, tar ett foto med sin familj och Santa den 14 december på The Scott Center för autismbehandling i Melbourne. Möte Santa på en välbekant ställe, i stället för ett köpcentrum, är många gånger lättare för personer med autism och deras familjer.

Dougie Flutie, 26, center, som har autism, tar ett foto med sin familj och Santa den 14 december på The Scott Center för autismbehandling i Melbourne. Möte Santa på en välbekant ställe, i stället för ett köpcentrum, är många gånger lättare för personer med autism och deras familjer. (Naseem S. Miller / Orlando Sentinel)

Förra gången Stephanie Cooper tog sin son, David, till kyrkans tjänst var för två år sedan, då han var 7 år.

David har autism och kan inte sitta still under långa perioder. Inte så länge efter att tjänsten startat, sattes han i gråtrummet.

‘Jag gav slutligen upp och sa att jag kunde lära honom om Guds ord hemma och det finns julprogram på TV,’ sa Cooper, av Ocoee. ‘Jag kan inte prata med andra föräldrar, men för mig är det lättare att stanna hemma.’

Det var ett tufft beslut för Cooper, Viktminskning Tabletter som ger gratis autism utbildning till första responders genom hennes ideella organisation, Autism Law Enforcement Response Training. Med minst en av 68 barn diagnostiserade med autism i USA är hon långt ifrån ensam i sin upplevelse under semestern.

‘För de flesta kan semestern vara en Går Man Ner I Vikt magisk tid och en rolig tid, men om du har ett barn med autism kan det vara en stressig tid’, säger Lindsay Naeder, chef för Autism Response Team vid den nationella ideella Autism Speaks.

Rutiner störs. Ljus, musik och folkmassor betyder ovälkommen sensoriska överbelastningar. Och då är det dömande stirrar när ett barn har en smältning.

Och då är santa santa.

‘För många familjer som går till köpcentret för att se Santa kan vara en höjdpunkt för säsongen, men för ett barn med autism kan det vara utmanande att sitta på någon okänds varv och ha en konversation med främlingen och få ögonkontakt , säger Dr. Amy Fritz Ocock, koordinator för utbildnings- och utbildningsprogram vid Centrum för autism och relaterade funktionshinder vid UCF.

Vid Autism talar, antalet samtal och e-postmeddelanden brukar spika runt semestern, sa Naeder. De flesta söker råd, allt från presentidéer till resetips.

‘Vi vill att våra familjer ska expandera sina horisonter och inte begränsa sina erfarenheter’, sa hon. ‘Så vi föreslår att de planerar framåt och förstår gränserna för deras barn och försöker planera för det.’

Men med ökad medvetenhet finns det en växande mängd resurser, program och autismvänliga händelser.

Verktygssetet har åtta träningsvideor för populära semesteremner som flygning i ett flygplan och närvaro på semestermöten.

Scott Center har också frågat Santa att gå igenom för ett speciellt besök varje år så föräldrar missar inte besöket om de inte kan gå till köpcentret.

Dougie Flutie, 26, älskar ros och upphetsning av semestern och njuter av dekorationerna och lamporna, sa hans mamma, Laurie, fru till den berömda fotbollsspelaren Doug Flutie. Familjen bor i Melbourne Beach.

‘Men jag tar honom inte riktigt till köpcentret’, sa hon. ‘Jag tror att han blir lite överväldigad när han går dit, så det är trevligt att de gör det här. Det är mer av en välbekant inställning och han är verkligen bekväm med den. ‘

Autism Speaks har också samarbetat med Cherry Hill Programs, ett företag som arrangerar julbesök på olika arenor, inklusive köpcentra, för att ge Santas autism utbildning och ordna speciella timmar innan köpcentret öppnar.

Autism Speaks har också en kalender med autismvänliga händelser på sin hemsida.

Och varje år finner det Gå Ner ett Kilo I Veckan fler återförsäljare, företag och organisationer att lägga till i den listan.

‘Vi älskar att se detta och varje år ser vi mer av det,’ sa Naeder.

I år i Central Florida har ytterligare en händelse lagts till i kalendern.

Ocoee Oaks United Methodist Church är för första gången med en autismvänlig jultjänst på lördag.

Allt började med ett möte mellan Cooper och kyrkans pastor Wade Arnold.

‘Vi slog upp en konversation och hon berättade för henne om hennes son,’ berättade Arnold. ‘Och jag frågade henne vad hon behövde för familjen och andra familjer som har barn diagnostiserad med autismspektrumstörning. Och hon sa,’ ingen av oss går till kyrkan. ‘Och det förvånade mig.’

Hans naturliga svar var att söka en lösning. Så började han arbeta med Cooper, som genom sin ideella hjälp hjälpte Ocoee Oaks UMC organisera tjänsten med dimmade ljus, tystare musik och sensoriska kit utan kostnad.