Helgdagar mörka för många i Puerto Rico

Helgdagar mörka för många i Puerto Rico

De väntade två timmar under searing solen för deras två gånger i veckan utdela 24 flaskor vatten och en kartong fylld med grundläggande matar som tortillas, konserverade grönsaker och spannmål.

Martinez, en 73-årig canceröverlevare, balanserade vattnet ovanpå maten och plockade sig upp på en brant kulle till hemmet där hon bor ensam, tvättar och vrider ut sina kläder för hand och låsar sig in på natten, rädd för rånare.

Hennes 53-åriga dotter lade mat och vatten i sin bil och körde ut till det allmänna bostadshuset där hon då skulle vänta med dussintals andra grannar i en annan linje för att laga mat på en av sex gasbrännare på administratörens kontor .

‘Det är inte bra,’ sa Narvaez som hon gick hem.

Detta är livet i Puerto Rico mer än Gå Ner I Vikt På En Vecka tre månader efter att Maria förstörde öns elnät. Gov Ricardo Rossello lovade i mitten av oktober att återställa 95 procent av elleveransen senast 15 dec, men normaliteten förblir långt borta.

En studie som genomfördes den 11 december av en grupp lokala ingenjörer uppskattade ungefär 50 procent av öns 3,3 miljoner människor kvar utan makten. Army Corps Gå Ner I Vikt Snabbt Piller of Engineers har sagt att det sannolikt inte blir till maj att hela Puerto Rico elektrifieras.

Lokala och federala tjänstemän skyller den grova terrängen och omfattande skador för att försena återställandet av en kraftinfrastruktur som var i strängt behov av underhåll på grund av Puerto Ricos 11-åriga lågkonjunktur. Fastlandet snabbt nog.

Regeringens besättningar kopplade igen en handfull områden i Morovis under helgen för första gången sedan stormen, men i hundratals grannskap och städer utan kraft denna semester säsong är människor växelvis förtvivlade, rasande, avgick och ibland i otro, att Förenade kungariket Staterna kan inte hjälpa till att återställa makt till sina medborgare mer än 90 dagar efter en naturkatastrof.

Lite efter middagen går Arelis Navarro ut ur hennes nagelsalong för att starta om bilen. Huven är öppen och Navarro, 38 veckor gravid, har anslutit en inverterare till batteriet och anslutit ett kluster av förlängningssladdar, lampor och en fläkt till hennes salong.

‘Du måste göra ansträngningen, för som du kan tänka dig, jag har skulder att betala, en dotter att behålla och en annan på vägen’, säger hon som hon tappar lite pulver på en kvinnas naglar för att förbereda dem för akryl konstgjord uppsättning.

Nedför backen, framför stadens plaza och uppe på en annan kulle, kollar 50-åriga Maria Rivera sin man och två vänner tar bort brutna möbler och fuktiga lakan från deras hem, som förstördes av stormen. Federal Emergency Management Agency kom inte fram till den här månaden för att bedöma skadan.

Tårar fuktar Riveras ögon när hon tittar på resten av hemmet där hon bodde i 19 år med sin man och tre barn.

‘Jag har inte kunnat tillgodogöra allt som har hänt’, säger hon och tillägger att hon tillbringar större delen av dagen för mörkret. ‘När natten faller börjar du växa ängslig, deprimerad. Allt har förändrats . En tonåring studsar en Gå Ner I Vikt Snabbt Piller basket och tar ett par skott på en domstol innan de går hem, medan flera män sätter ihop rekonstruktionens insatser på ett takfritt hem som federala besättningar försedda med en blå tarpa för bara två veckor sedan.

Nästan 1000 hem över Morovis förlorade sina tak och 90 procent av invånarna har inte fått federalt stöd, säger borgmästaren Carmen Maldonado. Hon förväntar sig att det kommer att bli flera månader innan kraften återvänder till hela staden. Totalt var mer än 200 000 bostäder skadade i stormen i Puerto Rico, vars förstörelse kommer att kosta cirka 95 miljarder dollar att reparera.

Mörkheten kryper över Morovis och den 56-årige Jose Luis Gonzalez torkar svett från sin panna när han slutar hjälpa till att bygga om ett hem i Barrio Patron-kvarteret, där människor tillbringade två månader utan vatten efter orkanen Maria slog med vindar upp till 154 mph. De förlitade sig på en närliggande bäck för att bada och tvätta kläder. varje dag och kvinnor tog sin plats en halv timme senare. En person utsågs för att skydda entrén när människor disrobed. Vattentjänsten återvände äntligen i november.

‘Jag tror inte att jag har kollat,’ säger Gonzalez och tillägger att han har flashbacks till stormen. ‘Varje gång jag stänger mina ögon ser jag kaos. Jag hör fortfarande skrikerna i mitt huvud.’

Varje natt tar han sex piller för depression och ryggsmärta. Han säger att en släkting som bodde över från honom tog sitt eget liv tre veckor efter orkanen. Ingen anteckning lämnades, men regeringstjänstemän säger att de räknar vissa självmord som en del av den officiella dödsstödet eftersom människor över ön har blivit så desperata bland de förstörelser som lämnats av stormen. Guvernören beställde också nyligen en översyn av alla dödsfall som anmälts sedan Maria bland anklagelser om att den officiella dödstalen av 64 undergräver den verkliga vägen. Det är nästan mörkt i Barrio Patron. Mamman till mannen som dödade sig uppträder på en mörk balkong omgiven av små soldriven julljus och en Puerto Rico-flagga som fladdrar lätt i brisen. Grannar runt hennes strejk matchar och börjar belysa ljus som de placerar i sovrum och badrum, en varm om blinkande glöd fyller sina hem. De med generatorer går över till förlängningssladdar där flera mobiltelefoner är inkopplade och kontrollerar batteriernas status. Inte att de ofta använder dem. Mobiltelefonservice i Morovis är fortfarande spottig.

I närheten ligger 29 år gamla Wilmary Gonzalez sina tre unga barn i sitt mörka hem. Den ljusblåa glödgjuten av en tarp donerad av en kyrka för att täcka hälften av taket har redan försvunnit. Den andra halvan av taket är plåtar av återvunnet zink som Jose Luis Gonzalez pieced tillsammans för familjen, tillsammans med trasiga bitar av trä för att skapa provisoriska spjälsar med skarpa kanter som jut ut i slumpmässiga vinklar. FEMA har inte givit dem någon hjälp.

‘Du måste alltid ha ett leende på ditt ansikte, för om inte, blir barnen ledsna, säger Wilmary Gonzalez, tårar välmående i ögonen.

Hon väntar med sina barn och en liten lykta för sin man, Carlos Oliveras, för att stänga sin frisersalong och återvända till ett hem med bara ett bord, fyra stolar och ett par madrasser. Resten var vilse i stormen.

Oliveras värmer sig själv med ris och bönor som hans fru tar ut från en liten och kraftigt skummad röd och vit kylare där vatten och ägg ligger ihop vid en påse med is. ‘Mitt nya kylskåp,’ säger hon.