Nordkorea i Pyeongchang

Nordkorea i Pyeongchang

PYEONGCHANG, Sydkorea (AP) Glöm en olympisk våldsamhet. Retorikriget mellan Nordkorea och Trump-förvaltningen har inte skridit ett slag i Pyeongchang. Vice president Mike Pence på lördag för vad det kallade ‘skamligt’ och ‘snobbigt’ beteende som inte stämmer överens med OS-andan. en tweet kallar nordens deltagande i spelen en ‘propagandakarade’ och säger att världen inte får ‘blunda för Kim-regimens förtryck och hot’.

Även om det inte har några riktiga medaljävlare och skickat endast 22 idrottare, har Nordkorea visat sig vara en stor politisk aktör i Pyeongchang. Den har skickat en delegation på nästan 500 personer, mestadels musiker, dansare och en kvinnlig cheering squad och har drivit sitt deltagande som ett tecken på vilja att arbeta med Seoul genom större utbyten för att underlätta det som har varit ett mycket högt år spänningar på halvön.

För det ändamålet marscherade idrottare från båda Koreas i fredags efter en blå och vit ‘enhets’ flagga tillsammans i den olympiska stadion. De fältar ett gemensamt kvinnas ishockeylag. Och Går Man Ner I Vikt på fredagen anlände Kim Yo Jong, den Viktminskning Tabletter yngre systern till Nordkoreas ledare Kim Jong Un själv, till det första besöket i söder av en medlem av den härskande Kim-dynastin.

President Donald Trump tweeted hans grattis till Sydkorea för att spela värd en dag innan spelen började, men hade varit tyst på ämnet sedan.

Ange Pence.

Säker att norden försöker köra en kil mellan Washington och Seoul, gjorde han en punkt att inte ha någon del av något av nordens varumärke för koreaner av Koreans detente.

Medlemmar av hans följeslagare har omtvistade rapporter som han medvetet gick ut ur hans sätt att undvika kontakt, men han saknade ett gruppfoto och kom sent till en middag för de besökande dignitarierna. Han klargjorde från början att han kom till spelen med ett meddelande om ‘maximalt tryck’ på Pyongyang. Och Pyongyang, för sin del, meddelade testigt att det inte hade något intresse av att träffa honom till att börja med.

Pyeongchang, tyvärr, är en mycket liten plats. Kontakt var oundvikligt. Och de koreanska idrottarnas enhetliga inträde vid öppningsceremonin presenterade ett verkligt cringeworthy ögonblick.

Idrottarna framkallade en stående ovation av de flesta ledare i VIP-rutan, inklusive Moon och Kims syster. Pencesna, som sitter bredvid Moon och bara en rad Gå Ner I Vikt På En Vecka framför Kim och Nordens 90-åriga nominella statschef, förblev i sitt säte, unsmiling.

Fördjupning den udda mannen ut optik för Pence, Moon och Kim, leende i stort, bytte ut ett handslag och jublade laget entusiastiskt. Det var, förutsägbart, bilden som Nordkoreas huvudtidning satte fram sina sidor.

I en artikel med titeln ‘Skamligt beteende som använder heliga OS för konfronterande planer’ anklagade den regerings parten Rodong Sinmun dagligen ‘Snobbishly’ Pence och frågade Sydkorea att arrangera de olympiska händelserna så att han inte skulle springa in i nordkoreanska delegater. I artikeln upprepades att nordens beslut att skicka delegater till söder hade inget att göra med ett försök att närma sig Förenta staterna för samtal.

Efter all politik kan Pyeongchang snart återvända till det som alla är här för igen? sporterna.