Bli mentor

Bli mentor

Växla navigering MENTORTes nationella mentorskapet

VAD GÖR EN GOD MENTOR Innan du blir mentor, är det några saker att förstå om rollen som mentorskap. De flesta av oss har haft en lärare, handledare eller coach som har varit mentor till oss och gjort en positiv skillnad i våra liv. Dessa människor hade många hattar som fungerade som delegatörer, rollmodeller, cheerleaders, policy enforcers, förespråkare och vänner. Mentorer antar dessa olika roller under ett förhållande och delar några grundläggande egenskaper:

En uppriktig önskan att vara inblandad med en ung personRespekt för ungdomarAktivt lyssnande förmågorEmpathyAbility att se lösningar och möjligheterFlexibilitet

Fördelningsrelationer är ett gemensamt tillfälle för lärande och tillväxt. Många mentorer säger att de belöningar de får är lika stora som de för deras mentees, och den här mentorn har gjort det möjligt för dem att:

Ha funAchieve personlig tillväxt och lära dig mer om sig själva. Prova självtillit och känna att de gör skillnad. Få en bättre förståelse för andra kulturer och utveckla en större uppskattning för mångfald. Mycket mer produktiv och ha en bättre attityd på jobbet. Förbättra deras relationer med sina egna barn Framför allt en bra mentor är villig att ta sig tid att lära känna sin mentee, att lära sig nya saker som är viktiga för den unga och till och med att förändras av deras relation.

Så är du redo? Hitta en mentorieringsmöjlighet idag! Med hjälp av Mentoring Connector, den enda nationella databasen med mentorprogram, kan du söka efter en rad olika program i ditt samhälle och direkt koppla till dem om volontärarbete.

Kom igång Hitta det rätta programmet

Komma igång

Kom igång Du har gjort ett underbart och mycket viktigt beslut när du väljer att bli mentor. Om du nått denna slutsats gjorde du tillräckligt med forskning för att få en uppfattning om hur olika varje mentorsituation kan vara. Innan du börjar titta på de tillgängliga programmen, tänk på och identifiera dina egna intressen och behov. Att hitta ett mentorprogram du uppskattat och bekvämt med kan kräva lite tid och tanke, men den goda nyheten är att det finns något för alla. Följande steg hjälper dig att gå igenom processen att välja ett mentorprogram som passar dig. För att hjälpa dig att bestämma vilken typ av mentorprogram du vill ha, fråga dig själv följande frågor:

Hur länge åtagande kan jag göra? Vilken ålder av ungdomar skulle jag vilja arbeta med? Skulle jag vilja arbeta med ett barn eller med en grupp barn? Skulle jag vilja samarbeta med andra vuxna för att mentorera ett barn eller en grupp barn ? Vilka typer av aktiviteter intresserar mig? Vill jag hjälpa en ungdom att lära sig en viss färdighet, driva intresse, hjälpa till med skolarbete eller bara vara en omsorgsfull vuxen vän? Vilken mentoriseringsplats skulle jag föredra? Tänk på att vara öppen och flexibel för alla de olika mentorprogram och fokusområden som finns där ute.

Hitta rätt program

Hitta rätt program. Om du börjar granska de mentorprogram som är tillgängliga för dig, var noga med att överväga minst tre olika organisationer. Du erbjuder att göra ett betydande åtagande av din tid. Var noga med att undersöka dina alternativ innan du väljer det program som bäst passar dina behov. Ansökningsförfarandet kan innehålla en skriftlig ansökan, personliga och professionella referenser, en bakgrundskontroll och en personlig intervju. Don inte bli avskräckt om det första programmet du väljer matchar dina behov eller om du inte matchar dina behov. Om det händer, försök igen! Be om att bli hänvisad till en annan organisation, eller kontakta ditt statliga eller lokala mentorskaps partnerskap för ett annat hänskjutande. Sedan får du fortlöpande utbildning och support genom hela ditt mentorskapsförhållande. Den träningen och stödet bör ta itu med de flesta bekymmer. Om det inte gör tveka inte att ställa frågor! På den här sidan noterade vi några vanliga problem du kanske har. Vi förstår att begå att mentor en ungdom kommer med mycket ansvar och kan känna sig som helt nytt territorium. Du kan oroa dig för att du vann vet hur du gör det här. Försök att tänka på din bakgrund; du kanske redan har varit en mentor i informella situationer. Kanske har du hjälpt en systerdotter eller brorson med skolarbete eller lyssnat på en ung som trodde att ingen brydde sig om. I varje fall fungerade du som mentor. Genom att gå med i ett mentorprogram, formaliserar du helt enkelt ditt engagemang för att hjälpa till att styra en ung person. Samtidigt får du nytta av omfattande utbildning och löpande stöd.

Vad händer om vi inte slår av det direkt? Det är inte lätt att lita på en främling, speciellt om du är en ung person som haft mycket dåliga erfarenheter med vuxna i det förflutna. Det kan ta ett tag att bygga förtroende. Don tolka försiktighet som avslag. En ung man kanske inte visar det faktiskt, han eller hon kanske inte ens vet det helt, men din hjälp är definitivt önskad.

Vad händer om något extremt seriöst kommer upp? Medan de flesta mentorrelationer utvecklas och blomstrar utan allvarliga problem, händer saker. Mentorer har en viktig roll, men den rollen omfattar inte familjeledning eller medicinsk eller psykologisk behandling. Det finns stödsystem för reella nödsituationer. Kontakta din mentorprogramkoordinator för information. Den mest mentor som förväntas göra och borde göra är att hjälpa en ung person till lämplig källa till professionell hjälp.

Vad händer om vi inte har någonting gemensamt? Många första mentorer oroar sig för att skillnader i ålder, ras, religion, utbildning eller kön kommer att bli oöverstigliga hinder. Faktum är att de mest erfarna mentorerna rapporterar att mentorskap av en ung person från en annan bakgrund utökat sin egen horisont och fördjupade sin förståelse för andra människor och kulturer.

Vad händer om jag kan mentera längre? Det här är ett mycket allvarligt problem. Mentorering är ett djupt engagemang. Det finns tillfällen, men när okontrollerade saker händer kanske ett jobb omflyttning eller sjukdom och du måste helt enkelt dra tillbaka från ditt mentorförhållande. Om det händer måste du prata med din programkoordinator och diskutera det bästa sättet att avsluta relationen. Förutom sådana oundvikliga omständigheter är det bäst att stanna i ett mentorförhållande. Du kan göra mycket mer skada än bra om du anger ett ungt liv, bygger förtroende och sedan överger förhållandet. Var ärlig mot dig själv när du begår att vara mentor. Om du är säker på djupt mentorskap kan du prova ett av de många kortare termalternativen, t.ex. handledning eller engångsprojekt.

Vad händer om jag gör något fel? Om du är där för din unga vän oavsett vad; om du lyssnar och verkligen hör vad som sägs och om du gör ditt bästa för att rådgöra och inte döma, har du gjort allt rätt. Vissa ungdomar är mer redo än andra för en mentor. Vissa kan testa ett mentorengagemang. Försök att inte ta sådant beteende personligen. Håll bara ditt bästa och följ dina mentorprograms riktlinjer.