Blockbuster säsongsbetonad underhållning inkluderar Wynonna

Blockbuster säsongsbetonad underhållning inkluderar Wynonna

Tänk på det: Vince Guaraldi påverkar en Charlie Brown Christmas-poäng. Det är ett underbart liv. Mounds of kitschlike hårmetallband Twisted Sisters A Twisted Christmas och 1964-filmens Santa Claus, förtrollar martiansna. Alla inspirerades av semestern. Under den kommande veckan spelar Monterey County värd för ett urval av likartade olika semesterinspirerade erbjudanden, sträcker sig från en eklektisk musik teater hybrid till Wynonna Judd överge popland för storied jullåtar.

Ett kritiskt tillskott till semesterkanonen är poptrio GrooveLilys musik och teaterbit Striking 12, som utförs denna söndag på Carmels Sunset Centre.

Sedan mitten av 90-talet hade Milburn, en pianist, varit i ett poprockband som heter GrooveLily med violinisten Vigoda och trummisen Gene Lewin. Trioen turnerade ofta med hopp om att säkra en stor etikettrekord. År 2002 gav Milburn och Vigoda upp sin lägenhet och flyttade in i en RV i ett försök att spara pengar medan du åkte. Tyvärr tog RV-motorn upp efter bara tre månader på vägen. ‘Det var en väldigt hemsk tid,’ säger Milburn.

Sedan, när han såg på sin fru och bandspelare Vigoda, gjorde en semesterprestation med Trans Siberian Orchestra, insåg Milburn vad GrooveLily behövde: sin egen semesterns show. Milburn, som gick genom ett utbildat musikalisk teaterprogram på New York University, sökte en klasskamrat för att hjälpa till att komponera vad han kallar en hybrid av musikteater och en konsert. Den samarbetaren blev Rachel Sheinkin, som skrev boken för Tony Award-vinnande musikalisk komedi Den 25: e årliga Putnam County Spelling Bee.

Med Vigoda bestämde sig Milburn och Sheinkin för att uppdatera Hans Christian Andersen-sagan ‘The Little Match Girl’, som handlar om en stackars tjej som passerar och säljer matcher på nyårsafton.

‘Det är den mest deprimerande historien på dansk,’ säger Milburn.

Titled Striking 12, deras förnyade ta på sig berättelsen handlar om en deprimerad lön slav som arbetar i New York City, som bestämmer sig för att stanna in på nyårsafton. Hans natt förändras när en kvinna kommer till sin plats som säljer glödlampor som ska behålla ‘säsongsbunden affektiv sjukdom’ (SAD) i sjön. Dams besök tvingar mannen att läsa ‘The Little Match Girl’ på nyttår, och Striking 12 delar sin tid mellan sagan och berättelsen om ensam i New York City i samtida tider.

Milburn spelar delen av ensonen, och Vigoda porträtterar försäljningen. Med Lewin utövar de också showens 19 låtar, inklusive ‘Snow Song (It’s Coming Down)’, ett avstängt poptal där Milburns plinkande piano efterliknar fallande snö.

‘Ingen av oss är världens största skådespelare’, säger Milburn. ‘Vi är inte Olivier eller Meryl Streep.’

Striking 12 fick fortfarande stor uppmärksamhet när den öppnades på Philadelphias Prince Music i oktober 2002 och när den verkade av Broadway under 2006. Enligt en teaterrecension i The New York Times, ‘är denna blygsamma show mer artigt utformad och engagerande än så gott som alla standardmystiska musikaler som kommer fram idag. ‘

GrooveLilys återuppbyggnad har fortgått sedan släppningen av Striking 12. Förra våren skrev skrivitrioen bakom säsongstycket och utförde i ett annat teaterarbete, Sleeping Beauty Wakes, som spelade på Los Angeles ‘Kirk Douglas Theatre och co-stjärnan döva och hörselskådespelare.

‘Vi har gjort en sådan övergång,’ säger Milburn, ‘till att vara ett band som gör hybridmusikteatern.’

Medan GrooveLily skapade en semesterbit i ett försök att förändra popbandets framtid, skrev den irländska berättaren Tomaseen Foley en keltisk jul, så att han kunde återkomma sin tidigare helgdag att växa upp i en lantlig region i västra Irland.

Foley tillbringade sina första 18 år i ett 150 år gammalt stenhus med ett halmtak på en liten gård som var delmjölksmark och delmossa. ‘Det har varit i vår familj i nästan 300 år’, säger han.

Hans Celtic Christmas, som utförs denna lördag på Golden State Theatre, är en blandning av berättande, dans och en show av traditionella irländska nummer inklusive ‘Amhrain Mhuinse.’ Tillsammans med Foley finns det fyra andra artister som levererar materialet, bland annat Grammy Award-vinnande gitarrist William Coulter. ‘Det är baserat på en natt före jul när grannarna skulle samlas i ett hus,’ säger Foley.

Foley flyttade till Ashland, Oregon, för 13 år sedan. Sedan flytten har han regaled amerikanska publiken med sina berättelser om sitt ursprungsland och dess rikedom av karaktärer. Berättaren säger att en keltisk jul utvecklats från Foley som berättar tales om semesterperioden. ‘Det var mycket väl emot, mycket till min förvåning’, säger han. ‘Jag trodde att historierna var för lokala för att ha allmän överklagande.’

Sedan fullföljandet av showen för 11 år sedan har Foley årligen tagit en keltisk jul på vägen. Foley säger att han hoppas att publiken får ett par saker från att delta i sin semesterns show.

‘Mitt första hopp är att de tycker om det,’ säger han. ‘Mitt andra hopp är att det återvinner värdet av samhället hos människor.’

En annan musiker som har tittat på det förflutna för att skapa ett semesterinspirerat arbete är Wynonna Judd. Judd, som utför en semestrar på Golden State Theater den här torsdagen, släppte en klassisk jul 2006.

Det är en underbar retro semester ute i strängar. Det inkluderar vokalisten s jazzy pop tar på ‘Winter Wonderland’ och ‘White Christmas’ och framkallar en tidigare era när en semester rekord skulle knäcka och pop på skivspelaren som den närliggande elden i hjärtat.

‘Jag resonerar bara med den gammaldagsa’, säger hon. ‘Det är en del av mig som längtar efter en tid mycket romantisk timein musik när Dean Martin och Ol’ Blue Eyes [Frank Sinatra] gjorde rekord på rätt sätt. Det är en del av mig som längtar efter den stilen som gör rekord. ‘

Judd fortsätter med att säga att hon hoppas en familjemedlem och en musikalisk tävling kommer att reagera positivt på en klassisk jul. ‘Jag ville ha min mormor att lyssna på det och säga,’ Åh, det tar mig tillbaka! ‘Om Pavarotti lyssnade på’ Ave Maria ‘ville jag att han skulle säga’ det är riktigt bra ‘istället för’ hon borde hålla fast vid landet ‘.’