Blå ängel En ny primrose version för hängande korgar

Blå ängel En ny primrose version för hängande korgar

Bland de mer hållbara blomkrukorna har streptocarpus (Cape primrose) varit en favorit för inomhusgardiner, särskilt sedan introduktionen av de mer kompakta hybriderna. Nu för 1989 finns Blue Angel, den senaste hybridversionen, som är idealisk för hängande korgar, sportrika, klara blåblommor nästan året runt.

Blå ängel utvecklades av Lin Saussy Wiles, växtuppfödare för Park Seed Co. Blommorna förekommer i en kaskad med flätig grön lövverk som är naturligt anpassningsbar till korgplanteringar.

Innan dess introduktion i år övervakade Wiles Blue Angel för enhetlighet, året runt floriferousness och tolerans av ljus, värme, kyla och fukt. Hon fann att de nya plantorna stod emot negativa miljöförhållanden bättre än de populära semesterhybriderna, som hon också skapade.

Blå ängel och andra streptokarpus växer lätt från frö som, om de startade på vintern, kommer att producera växter till nominell kostnad som är redo att blomma på våren. Växterna tillhör Gesneriad-familjen, som även inkluderar afrikansk violett, men är mycket mer sorglös och prålig än violerna.

Medan 1 1/4 tum, blåblå blommor av Blåängeln är en enstaka funktion, är andra streptokarpushybrider färgglada i känsliga pastellfärger med varierade mönster. Holiday Hybrids, till exempel, kommer i tre färgkombinationer Röd på Rosa, Blå på Blå och Blå på Vit.

Blommor av dem alla dyker upp på styva, smala stjälkar och förekommer i snabb följd under en lång period när spenderade blommor flyttas regelbundet. Kulturella krav är liknande dem för afrikanska violetter. De blomstrar i ljus eller svagt ljus men bör hållas ute av direkt solljus under sommaren.

Streptocarpus-frön är extremt fina och bör sålas tunt på toppen av ett fuktigt, humusy växande medium eftersom de behöver ljus att groa. Täck inte över dem. De sprutar vanligtvis i två till fyra veckor när de hålls i ett temperaturintervall på 70 till 75 grader.

När plantorna är stora nog att hantera kan de överföras till separata krukor eller, när det gäller den blå ängeln, hängande korgar. När de fröna vuxna plantorna är fullt utvecklade, kan extragener förökas från bladskärningar, som görs med afrikanska violer. 29647.

Q Ska jag skada en övervuxen fitta pilgribbras om jag skär ner den till flera tum ovanför marken?

A Inte sannolikt, men det kan ta två eller tre år för en väsentlig ny tillväxt att utvecklas efter en sådan drastisk beskärning.

Q Gör ojämn sprays hjälp för att förhindra vinterskador på evergreens? Hur fungerar de?

Ett antidesiccant spray kan vara effektivt för att förhindra eller åtminstone minimera vinterskador, men de kan behöva appliceras flera gånger under vintern. Den filmbildande emulsionen av sprayen verkar för att minska fuktförlusten, vilket i sin tur minskar risken för vinterförbränning. Spraysubstansen är tunn nog för att möjliggöra normal transpiration av träd och buskar men slugas av när ny tillväxt uppstår. Den bör appliceras när temperaturen ligger långt över frysning.

Q Jag har beställt några frön av hybrid pelargoner. När ska jag börja dem inomhus?

En frön av pelargoner kan påbörjas när som helst. Men om du vill ha starka växter till trädgården nästa vår, borde de planteras inom de närmaste veckorna. Fröer spirer vanligen inom 5 till 15 dagar efter plantering.

Q Hur kan jag få min Kafir-lilja att blomma? Gruvan har stora, friska löv men har inte blommat i flera år.

Ett antal saker påverkar blomningen av en Kafir-lilja (Clivia miniata). Under hösten och vintern när växten ligger i viloplan, är det bara tillräckligt med vatten för att hålla de stora, straplika bladen från att glida. Vid andra tillfällen håll jorden fuktig. Växter tenderar att blomma bäst när de odlas i en sval (60-65 graders) situation med en semisunny exponering och efter att de blivit rotbundna. Michigan Ave., Chicago 60611. Frågor kan inte besvaras individuellt, men de av allmänt intresse kommer att övervägas för framtida kolumner.