blåser bort box office med

blåser bort box office med

och kanadensiska teatrar, som ständigt etablerar superhjälteförnimmelsen som ett box office-landmärke.

Marvelfilmen från Walt Disney Co. blåste förbi förväntningarna för att bli den femte högsta bruttobudjan någonsin, inte justera för inflationen, följt bara ‘Star Wars: The Force Awakens’, ‘Star Wars: The Last Jedi’ ” Jurassic World ‘och’ The Avengers. ‘

Trots att filmens internationella fotavtryck inte inkluderar flera av de största marknaderna Kina, Ryssland och Japan står det fortfarande bland de 15 största globala debuterna någonsin. Det är också den högst beloppande februari öppningshelgen.

‘Alla haglar kungen av Wakanda!’ Disney deklarerade, med hänvisning till filmens mytiska och mycket avancerade afrikanska folk.

Ryan Cooglers film, som kostar omkring 200 miljoner dollar att göra, är den dyraste filmen med ett i stort sett svart ensemble och bland de få som är centrerade på en svart superhjälte. Den starka öppningen föreslår att ‘Black Panther’ enkelt kan ställa in ett låskontor spela in för filmer riktade av en svart filmskapare.

Det föregående bästa är Sidney Poitiers 1980-komedi ‘Stir Crazy’, som tog in 322 miljoner dollar på hemmamarknaden, när inflationen beräknas.

‘Black Panther’ sätta pre-sales poster och såg linjer runt teatrarna över helgen, inklusive några som kom costumed för evenemanget.

‘Det här är själva definitionen av en blockbuster: Människor går runt blocket för att se en bra film’, säger Paul Dergarabedian, senior mediaanalytiker för comScore. ‘En film som’ Black Panther ‘är en kulturell händelse som ingenting på den lilla skärmen verkligen kan matcha på det sättet.’

Chadwick Boseman stjärnor som T ‘Challa / Black Panther i den första fristående filmen för superhjälten skapad av Stan Lee och Jack Kirby 1966. Casten har också Michael B. Jordan, Lupita Nyong’ o, Daniel Kaluuya och Letitia Wright.

Filmen har blivit mycket hyllade, med 97 procent färskt betyg från Rotten Tomatoes. Målgrupperna kom överens om att ge det ett Plus CinemaScore. Filmen resonerade särskilt bland afroamerikaner, som utgjorde 37 procent av filmskådespelare, enligt comScore.

Dave Hollis, distributionschef för Disney, kallade filmens framgång ‘en riktig källa till stolthet’ för Disney.

‘Inklusion och representation betyder’, sade Hollis. ‘Vi vet att stora historier kan komma ifrån var som helst och vårt mål är att göra filmer som speglar världens underbara mångfald och resonera med publiken överallt oavsett vem de är, oavsett var de kommer ifrån.’

Kommer på en av de långsammare perioderna av året, ‘Black Panther’ gynnades av liten konkurrens, och det kan förväntas dominera marknaden i veckor.

Förra veckans bästa film gick den erotiska romerska uppföljaren ‘Fifty Shades Freed’ till tredje plats, med 16,9 miljoner dollar i sin andra vecka för Universal. Sonys barns bokanpassning ‘Peter Rabbit’ hölls mycket starkare och tog Nr 2 plats med $ 17,3 miljoner i sin andra vecka.

Men filmgäster och Hollywood var fokuserade på ‘Black Panther’, inklusive hur det skulle gå utomlands. Även om de flesta anses vara en föråldrad myt, har vissa hävdat att utländska publik har mindre aptit för filmer med i stort sett svarta casts.

‘Black Panther’ besegrade dessa begrepp med 169 miljoner dollar i biljettförsäljning. Det var nr 1 på de flesta internationella marknader, men ‘Fifty Shades Freed’ bested det i Tyskland.

Dess frisläppande i Kina kommer senare. I helgen dominerades kinesiska teatrarna med kinesiska nyårsfesten, lokala produktioner som leds av ‘Detective Chinatown 2’ och ‘Monster Hunt 2’ med mer än 140 miljoner dollar i biljettförsäljning.

‘Black Panther’ utförde också särskilt bra på stora formatskärmar. Imax rapporterade 30 miljoner dollar i biljettförsäljning för tre dagars helg.

‘Det var ett skäl att önska att den här filmen skulle fungera, och då när den faktiskt gjorde som en film, själv, sparkade den bara upp till en nivå som ingen någonsin kunde förutsäga’, säger Greg Foster, Imax Entertainment s verkställande direktör. ‘Det får mig att känna mig riktigt bra om filmindustrin.’